Председател на журито

По традиция председател на журито е студентът, носител на Голямата награда „Ранно пиле“ от миналогодишното издание на фестивала. Тази година честта и отговорността се падат на Ана-Мария Команеску от Румъния, спечелила "Ранно пиле" 2015 с филма си „В къщата“.

Ана-Мария Команеску


Ана-Мария Команеску е млад филмов режисьор от Румъния, завършил Университета по театрално изкуство и кинематография в Букурещ през 2014 г.

Филмографията ѝ се състои от късометражени филми като "В къщата" (2014) - смел разказ за едно парти, което жестоко се обърква, заснет на 16 мм черно-бяла лента и "Втори поглед" (2015) - филм за пътуваща двойка, която се сприятелява с един стопаджия. Последният ѝ късометражен филм "Секс, тръба и омлет", горчиво сатиричен  анекдот за брака и кризата на средната възраст, заснет на цветна 35 мм лента, в момента е в пост-продукция. През 2015 г. тя участва в програмата "Търси Китай" и сама подготвя, заснема и монтира кратък документален филм за музиката в  красив китайски метрополис "Изсвири го отново, Ксиамен". Твърдо вярваща  в жанровото кино с добавена нотка артистизъм и емоция, тя с нетърпение  очаква да дебютира с първия си пълнометражен филм.

Членове на журито

Севда Шишманова

Директор "Програма и филмови продукции" на БНТ 1, журналист, продуцент, режисьор.
Прочети повече ...

Лилия Немченко

Директор на Международния фестивал "Кинопроба", доцент, кинокритик. 

Димитър Сарджев

Театрален и кино режисьор

Христо Симеонов

Кино режисьор