Фестивал

Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле” е най-големият български форум за иновативни студентски късометражни филми и вече дванадесет години помага на младите филмови творци да достигнат до широката публика.

История

„Ранно пиле“ е създаден е от Американска фондация за България – клон България през 2005 г. като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти.   Оригиналната концецпция на фестивала е дело на г-н Алексей Христов, директор на Фондацията, и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на CICLET (The International Association of Film and Television Schools). Още с второто си издание фестивалът става международен. През годините в програмата му са представени над 810 филма от 37 държави. 
Членове на журито и специални гости на фестивала са били изявени професионалисти и преподаватели в сферата на киното като Емил Христов, Теди Москов, Рангел Вълчанов, проф. Ролф Ортел (Австрия), проф. Мария Дора Морао (Бразилия), проф. Звиад Долидзе (Грузия), носителят на “Оскар“ за най-добра адаптация на сценарий за филма “Пианистът“ - британският драматург и писател Роналд Харууд, Скот Хилиър, също лауреат на наградата на Американската филмова академия, британският сценарист Роджър Грегъри и неговият колега от САЩ Джон Бърнстейн, двукратният носител на „Оскар” Флориян Галенбергер, професор Бюлент Кючукердоган (Турция), носителят на три награди EMMY като продуцент и оператор Калин Иванов, и много други. 

Цели

Основна цел на фестивала е не само да предостави на публиката възможност да се срещне отблизо с изкуството, мирогледа и естетиката на младите кинотворци, но и да осигури място за обмяна на опит и идеи между участващите студенти и преподаватели.
Освен състезателната програма „Ранно пиле“ предлага и съпътстващи прожекции на ново българско кино и селекция от партниращи фестивали и организации. Фестивалът включва и образователен модул, който осигурява възможност за допълнително обучение в майсторски класове и уъркшопи.