Председател на журито

По традиция председател на журито е студентът, носител на Голямата награда "Ранно пиле“ от миналогодишното издание на фестивала. Тази година честта и отговорността се падат на Александра Терпинска от Полша, спечелила "Ранно пиле" 2016 с филма си "Америка“.

Александра Терпинска

Прави филми за неща, които са важни за нея

Тя завършва режисура в Университет на Силезия в Катовице (Факултет по радио и телевизия). Завършила е също психология в Университета на Вроцлав. Режисьор и сценарист е на късометражни филми, документални филми, музикални клипове и реклами. През 2016 г. тя завършва "Лаборатория за таланти“ на Международния филмов фестивал в Торонто.

Последният й филм "Най-добрите фойерверки" има световна премиера в Кан 2017 през седмицата на критиката и печели наградата Rail d'Or за най-добър късометражен филм, както и наградата на Canal +. 
Филмът е реализацията на сценарий, спечелил в конкурса за съвременна адаптация на филма "Сляп шанс" на Кшищоф Кешловски - "Най-красивите фойерверки въобще". Той разказва за един ден от живота на трима приятели, които са принудени да променят плановете си за бъдещето заради въоръжен конфликт в тяхната страна. Филмът започва фестивалния си живот тази година. Премиерата му се състоя по време на Европейските филмови награди във Вроцлав.

Първия й късометражен филм "Задушница" има премиера в Сан Себастиани и е показан на над 100 фестивала. Той печели 19 награди в Полша и по света, сред които голямата награда  на фестивала за късометражно кино в Драма, най-добър късометражен филм на фестивала в Котбус и наградата Mastershot на Международния филмов фестивал Camerimage.

През 2015 г. тя завършва работата по дипломния си филм "Америка" (30 мин) за две момичета, които се опитват да се измъкнат от обикновения живот в провинцията. Досега филмът е бил показан на множество филмови фестивали и  е получил 20 награди, включително "Златен конник“ на младежкото  жури на филмовия фестивал в Дрезден, най-добър късометражен филм на Международния студентски филмов фестивал Sehsuchte в Потсдам,  награда от Международния филмов фестивала Camerimage , голямата награда на Международния филмов фестивал "Ранно пиле“ в България, "Горящ фавн“ от Международния фестивал за късометражни филми Shnit , награда на журито от 13-я фестивал за игрални филми в Еберсвалде, Германия.

Александра е автор и на документалните филми "Първи път" и "Чешки лебед". Последният е полско-чешка копродукция, която по забавен и лек начин разказва история за пенсионери, които решават да изпълнят мечтата си и да танцуват "Лебедово езеро". Филмът е бил продаден за телевизията в Чешката република, Япония, Австралия и Хърватска. 

Филмография:
Най-добрите фойерверки (30 мин) 2017 - игрален
Америка (30 мин) 2015 - игрален
Чешки лебед (52 мин) 2015 – документален
Първи път (17 мин) 2015 – документален
Пиле (30 мин) 2013 – игрален
Задушница (18 min) 2012 - игрален